Personoplysninger 

Da jeg var barn, havde min far en fin lille mappe, hvori han gemte sine personlige papirer. Oplysninger, der blev værnet om og gemt væk i aflåste mapper og skuffer.  

I dag taster vi gladelig ind på ukendte sider på nettet, vi sender breve og poster billeder og private informationer på sociale medier. 

Det hele er så nemt og hurtigt og sparer os selv for en masse besvær. 

Måske er du alligevel blevet strejfet af tanken om, hvad der mon sker med dine private oplysninger, når de suser ubeskyttede rundt i cyberspace, uden du har valgt at forfølge det nærmere. 

Regler der beskytter os? 

Da tiden nærmede sig 25. Maj i år rykkede problematikken omkring vores personlige data nærmere. Persondataforordningen blev nærmest til et monster, der masede sig på, for at gøre livet mere besværligt for os. 

Mange havde travlt med at forsøge at sikre sig, om ikke andet, så imod risikoen for de varslede kæmpe bøder ved overtrædelse. 

Måske skulle vi i stedet vælge at se på målet med persondataforordningen, nemlig at hjælpe os med at passe på de personlige data, som vi lidt for rundhåndet strør om os med. 

For selvom vi indtaster vores personlige koder, kontonumre, adresser, personnumre, lægger personlige billeder op på de sociale medier af os selv og hinanden, så betyder det ikke, at vi har dæmmet op for uhæmmet brug af vores personlige data. 

Helt konkret har persondataforordningen indført, at  

  • Man skal afgive et klart og bekræftende tilsagn før data om én må indsamles og behandles 
  • Man har ret til at modtageklare og forståelige oplysninger om, hvem der behandler ens data, hvilke data, det drejer sig om og hvorfor 
  • Man har retten til at blive glemt og kan derfor bede om, at ens data slettes
  • Man får ret til at kunne få overført data til en anden tjenesteudbyder(fx fra et socialt netværk til et andet 
  • Man har ret til at få at vide, hvis ens data er blevet hacket eller stjålet 

Lovgivningsmæssigt forsøger man altså at hjælpe os til at passe på de personlige oplysninger, som vi ellers selv har åbnet dørene til på vid gab. 

Big brother is waching you 

Og det er ikke gjort med persondataforordningen. 

For det er ikke kun de oplysninger vi beredvilligt deler ud af. Det er også den adfærd, vi i øvrigt udviser på nettet. 

Har du ikke siddet med en lidt mærkelig smag i munden og undret dig over, hvordan det kan lade sig gøre, at du modtager reklamer der direkte er målrettede, nogle, for dig, endnu ikke udtalte behov? Du har måske sporadisk besøgt en hjemmeside, der forhandler fiskestænger, for derefter at møde massiv reklame for fiskestænger i flere dage efter. 

Det kan føles grænseoverskridende, hvordan en strøtanke kan føre til henvendelser fra sider eller forretninger, man aldrig selv har haft i tankerne. 

Også denne trafik, kaldet cookiespolitikken, arbejdes der på at kunne opnå beskyttelse mod. 

Der er et e-privacydirektiv på vej, som vil forbyde alle kommunikationstjenester at bearbejde både data, metadata og lokationsdata uden eksplicit samtykke fra brugeren, ligesom tjenesterne generelt forpligtes til at garantere kommunikationens fortrolighed. 

Noget giganterne som fx FB og Google kæmper ihærdigt imod. 

Privatlivets fred 

Brugen af internettet giver næsten uanede informationsmuligheder, men åbner samtidig også for risiko for misbrug, manipulation og en krænkelse af privatlivets fred.  

Og så er det vel egentligt betryggende at vide, at der overordnet set bliver truffet foranstaltninger, der lægger begrænsninger på instanser/hjemmesider/virksomheder, der af en eller anden grund er kommet i besiddelse af vores personlige data. 

Hvorvidt det lykkes ved hjælp af trusler om tårnhøje bøder, må tiden vise. 

Sideløbende med det, bør vi måske også hver især gøre os bevidste om, hvor vi udleverer personlige oplysninger og til hvilke formål. 

For selvom vi er en del af et kæmpe fællesskab, så har vi vel også hver i sær et privatliv, der er værd at værne om.